I Sverige har vi den typiskt svenska husmanskosten och rätter som köttbullar, pannkakor och liknande. Men hur ser maten ut i andra länder egentligen? Vilken mat är typisk i Frankrike?

Sniglar

En av de kanske allra mest typiskt franska rätterna är sniglar. Många tycker inte att det är så trevligt att äta något som ses som skadedjur i Sverige. Sniglarna tillagas med en vitlöksmarinering och kan sedan stekas i ugn eller stekpanna.

Baguette och franska ostar

Något annat som är typiskt franskt är vitt bröd, till exempel baguette eller pain riche. Det vita brödet är mycket luftigt och har en lite knaprig yta. De franska ostarna är kända för att smaka mycket och de har ofta en ganska karaktäristisk doft.

Omelett

Omelett är en ganska vanlig maträtt även i Sverige. Den tillagas av ägg, mjölk och grädde och kan till vis del likna en äggröra i smak. Omeletten steks dock likt en pannkaka eller plätt. Den kan också ha olika fyllningar av korv, grönsaker eller olika örter.

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine är en paj med ost- och skinkfyllning. Man gör ett pajskal som förgräddas i ugnen. Efter det hälls fyllning i skalet och pajen gräddas en gång till. Det finns flera olika varianter av Quiche. Man kan göra dem med grönsaker, kött, potatis och en hel del annat.

Fransk löksoppa

En annan typisk fransk rätt är den franska löksoppan. Precis som det låter på namnet innehåller soppan en hel del lök och det märks också på smaken. I den franska löksoppan ingår ofta en del färska örter. Dock innehåller den för det mesta ingen potatis, vilket den svenska löksoppan gör.

Franska desserter

Det finns också en hel del typiskt franska desserter att välja mellan. Det handlar till exempel om olika puddingar, till exempel brulée, chokladmousse och liknande. Ofta är desserterna mycket söta.